Świetlicowe inspiracje część 8
Drogie Świetliki! Przedstawiamy Wam kolejne propozycje na zagospodarowanie czasu wolnego w domu. Staramy się, aby każdy z Was znalazł interesującą dla siebie formę spędzenia wolnych chwil.
W tym tygodniu proponujemy:
Domowe laboratorium – eksperyment:
Poszukiwanie skrobi za pomocą jodyny
Na pewno wiesz, że aby być zdrowym, silnym i mądrym trzeba odpowiednio jeść i że to, co mamy na talerzu powinno zawierać węglowodany, białko i tłuszcz.
Dziś skupimy się na węglowodanach – dostarczają nam energii, bez nich nie tylko mięśnie będą słabe, ale też nasz mózg nie będzie dobrze pracował.
Znajdziemy je w
Ale nie tylko. Tu pozostawiam pole dla Twoich eksperymentalnych poszukiwań
I wcale nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych przyrządów
Będziemy poszukiwać jednego ze składników węglowodanów: skrobi.
Być może w szkole robiliście krochmal, czyli kleik skrobiowy i stąd znasz to słowo.
Uwaga, zaczynamy!
Co jest potrzebne?
- Jodyna
- Kroplomierz
- Kuchnia
Jodynę – brunatny płyn, kupujemy w aptece, dawniej używano jej do odkażania skaleczeń i wiele dzieci miało pomalowane na fioletowo kolana.
Kroplomierz też kupisz w aptece, przyda się do wielu przyrodniczych eksperymentów.
W kuchni znajdziesz produkty spożywcze, które będziesz badać.
Eksperyment:
Do kubeczka nalej wody i dodaj 2 albo 3 krople jodyny.
Wymieszaj.
Nabierz ten płyn kroplomierzem i zakrop, co tylko przyjdzie ci do głowy.
Sprawdź wszystko, co jesz.
Oczywiście odkrawamy badane kawałki jedzenia albo nabieramy łyżeczką, a nie lejemy jodyny do talerza albo garnka.
Zbadany preparat wyrzucamy.
Wynik eksperymentu:
Jodyna zabarwia skrobię na czarno.
Jeśli badany produkt – jabłko, budyń, kisiel, pomidory, marchew, ser, mięso, ciastko… – zabarwi się na czarno, to znaczy, że zawiera skrobię.
Wyniki badań mogą Cię zaskoczyć.
Pamiętaj, że jodyna zabarwia!
Eksperymentuj ostrożnie.
Rodzina nie będzie zachwycona, jeśli pół domu będzie fioletowo-brunatne.
„Tajemniczy stwór”
Propozycja twórczej zabawy: „Tajemniczy stwór”.
Należy przygotować kartki i 3 różnokolorowe mazaki.
- Bierzemy jeden mazak do ręki i rysujemy na kartce jakąkolwiek linię krzywą, jaka nam tylko przyjdzie na myśl.
- Następnie bierzemy drugi mazak i nim wykonujemy inną dowolną linię. Na wszystkie pytania o to, jaka ma to być linia, odpowiedź brzmi: „Jaka Ci tylko przyjdzie na myśl” ?
- Teraz ostatnim mazakiem rysujemy ostatnią linię, ale tak, aby utworzyć, wykorzystując wszystkie pozostałe – jakieś nieistniejące zwierzę, wymyślone przez Was. Spróbujcie stworzyć z tych trzech kolorowych linii „dziwnego stwora”.
- Po zakończeniu rysowania wymyślcie:
– nazwę dla stwora, może być też imię;
– określcie środowisko, w którym żyje: wodnym, wodno–lądowym, w powietrzu, w (na) ziemi, a może w mieszanym?
– czym się odżywia?
– jakiego rodzaju dźwięki wydaje?
– jakiej jest wielkości?
– czy ma futro, pióra bądź łuski?
– czy odznacza się jakimiś szczególnymi zdolnościami?
– jakie ma trzy podstawowe cechy usposobienia – czy jest sympatyczny, miły czy raczej agresywny
i groźny dla człowieka?
– jaki jest?
Przykład zmyślonego zwierzaka: LIŚCIOZAUR FALUJĄCY
Żyje w leśnej warstwie podszytu. Zjada powietrze. Porozumiewając się z innymi liściozaurami wydaje dźwięki podobne do starej skrzypiącej szafy. Jest niewielkim zwierzątkiem – wysokość do 10 cm, szerokość 10 cm. Wygląda trochę jak pofalowany klocek. Jest puchaty i mięciutki, bądź sztywny jak drewno, to zależy czy jest spokojny czy zdenerwowany. Nie lubi hałasu, cisza go relaksuje – wtedy jest przyjazny.
Kącik kulinarny
W naszym „Kąciku kulinarnym” proponujemy klasyczne danie kuchni meksykańskiej – burrito. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki, przy niewielkim nakładzie pracy i czasu.
Burrito
Czas przygotowania: 30min. Liczba porcji: 6
Składniki:
- mięso mielone 500g
- przecier pomidorowy 60ml
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- czerwona fasola – 1 puszka
- kukurydza – mała puszka
- sól, pieprz, ostra papryka
- olej do smażenia
- tortilla – 6 sztuk
- ser żółty tarty – 100g
Sposób przygotowania:
- Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.
- Dodaj przecier pomidorowy, odsączoną fasolę z puszki oraz kukurydzę.
3. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że będzie nim
można faszerować tortille.
4. Rozłóż tortillę na blacie, nałóż farsz, posyp żółtym serem i zawiń w rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy
pomocy wykałaczki.
5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180℃ przez około 8 minut, aż tortilla się lekko zarumieni, a ser rozpuści.
6. Podawaj z sałatą i sosami – pomidorowym lub jogurtowym.