Świetlicowe inspiracje część 8

Drogie Świetliki! Przedstawiamy Wam kolejne propozycje na zagospodarowanie czasu wolnego w domu. Staramy się, aby każdy z Was znalazł interesującą dla siebie formę spędzenia wolnych chwil.  

W tym tygodniu proponujemy: 

Domowe laboratorium – eksperyment: 
Poszukiwanie skrobi za pomocą jodyny 

Na pewno wiesz, że aby być zdrowym, silnym i mądrym trzeba odpowiednio jeść i że to, co mamy na talerzu powinno zawierać węglowodany, białko i tłuszcz. 

Dziś skupimy się na węglowodanach – dostarczają nam energii, bez nich nie tylko mięśnie będą słabe, ale też nasz mózg nie będzie dobrze pracował.

Znajdziemy je w  b1.jpg

Ale nie tylko. Tu pozostawiam pole dla Twoich eksperymentalnych poszukiwań b2.jpg

I wcale nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych przyrządów b3.jpg 

Będziemy poszukiwać jednego ze składników węglowodanów:  skrobi. 

Być może w szkole robiliście krochmal, czyli kleik skrobiowy i stąd znasz to słowo. 

Uwaga, zaczynamy! 

Co jest potrzebne? 

  1. Jodyna 
  2. Kroplomierz 
  3. Kuchnia 

Jodynę – brunatny płyn, kupujemy w aptece, dawniej używano jej do odkażania skaleczeń i wiele dzieci miało pomalowane na fioletowo kolana. 

Kroplomierz też kupisz w aptece, przyda się do wielu przyrodniczych eksperymentów. 

W kuchni znajdziesz produkty spożywcze, które będziesz badać. 

Eksperyment: 

Do kubeczka nalej wody i dodaj 2 albo 3 krople jodyny. 

Wymieszaj. 

Nabierz ten płyn kroplomierzem i zakrop, co tylko przyjdzie ci do głowy. 

Sprawdź wszystko, co jesz. 

Oczywiście odkrawamy badane kawałki jedzenia albo nabieramy łyżeczką, a nie lejemy jodyny do talerza albo garnka. 

Zbadany preparat wyrzucamy.  

Wynik eksperymentu: 

Jodyna zabarwia skrobię na czarno.  

Jeśli badany produkt – jabłko, budyń, kisiel, pomidory, marchew, ser, mięso, ciastko… – zabarwi się na czarno, to znaczy, że zawiera skrobię. 

Wyniki badań mogą Cię zaskoczyć. 

Pamiętaj, że jodyna zabarwia! 

Eksperymentuj ostrożnie. 

Rodzina nie będzie zachwycona, jeśli pół domu będzie fioletowo-brunatne. 

Tajemniczy stwór 

Propozycja twórczej zabawy: Tajemniczy stwór. 

Należy przygotować kartki i 3 różnokolorowe mazaki. 

  1. Bierzemy jeden mazak do ręki i rysujemy na kartce jakąkolwiek linię krzywą, jaka nam tylko przyjdzie na myśl.  
  2. Następnie bierzemy drugi mazak i nim wykonujemy inną dowolną linię. Na wszystkie pytania o to, jaka ma to być linia, odpowiedź brzmi: „Jaka Ci tylko przyjdzie na myśl ? 
  3. Teraz ostatnim mazakiem rysujemy ostatnią linię, ale tak, aby utworzyć, wykorzystując wszystkie pozostałe – jakieś nieistniejące zwierzę, wymyślone przez Was. Spróbujcie stworzyć z tych trzech kolorowych linii „dziwnego stwora”. 
  4. Po zakończeniu rysowania wymyślcie:
    – nazwę dla stwora, może być też imię;
    – określcie środowisko, w którym żyje: wodnym, wodnolądowym, w powietrzu, w (na) ziemi, a może w mieszanym?
    – czym się odżywia?
    – jakiego rodzaju dźwięki wydaje?
    – jakiej jest wielkości?
    – czy ma futro, pióra bądź łuski?
    – czy odznacza się jakimiś szczególnymi zdolnościami?
    – jakie ma trzy podstawowe cechy usposobienia  czy jest sympatyczny, miły czy raczej agresywny
    i groźny dla człowieka?

    – jaki jest? 

Przykład zmyślonego zwierzaka: LIŚCIOZAUR FALUJĄCY 

Żyje w leśnej warstwie podszytu. Zjada powietrze. Porozumiewając się z innymi liściozaurami wydaje dźwięki podobne do starej skrzypiącej szafy. Jest niewielkim zwierzątkiem  wysokość do 10 cm, szerokość 10 cm. Wygląda trochę jak pofalowany klocek. Jest puchaty i mięciutki, bądź sztywny jak drewno, to zależy czy jest spokojny czy zdenerwowany. Nie lubi hałasu, cisza go relaksuje  wtedy jest przyjazny. 

Kącik kulinarny 

W naszym „Kąciku kulinarnym” proponujemy klasyczne danie kuchni meksykańskiej – burrito. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki, przy niewielkim nakładzie pracy i czasu. 

Burrito 

Czas przygotowania: 30min.  Liczba porcji: 6 

Składniki: 

  • mięso mielone 500g 
  • przecier pomidorowy 60ml 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • czerwona fasola – 1 puszka 
  • kukurydza – mała puszka 
  • sól, pieprz, ostra papryka  
  • olej do smażenia 
  • tortilla – 6 sztuk 
  • ser żółty tarty – 100g 

Sposób przygotowania: 

  1. Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.
  2. Dodaj przecier pomidorowy, odsączoną fasolę z puszki oraz kukurydzę. 

  

        3.  Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że będzie nim
             można faszerować tortille.
        4.  Rozłóż tortillę na blacie, nałóż farsz, posyp żółtym serem i zawiń w rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy
pomocy wykałaczki.
 

  

          5.  Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 8 minut, aż tortilla się lekko zarumieni, a ser rozpuści.
          6. Podawaj z sałatą i sosami – pomidorowym lub jogurtowym.