Przejdź do treści

Wycieczka do Nowotomyskiej Mleczarni „OSM Top Tomyśl”

Uczniowie klas 2A,2B I 2C w ramach realizacji szkolnego programu doradztwa zawodowego mieli niezwykłą okazję odwiedzić nowotomyską mleczarnię, gdzie mogli na własne oczy zobaczyć, jak powstają produkty mleczne. Wycieczka ta była nie tylko edukacyjna, ale również pełna wrażeń i ciekawostek związanych z produkcją mleka i jego przetworów.

Wycieczka rozpoczęła się w godzinach porannych. Uczniowie, wraz z nauczycielami, zebrali się przed szkołą, skąd wyruszyli autokarem do mleczarni. Po przybyciu na miejsce, grupa została przywitana przez pracowników zakładu, którzy opowiedzieli
o historii i działalności mleczarni.

Podczas zwiedzania uczniowie mieli okazję zobaczyć:

  • Linie produkcyjne: Uczniowie obserwowali proces produkcji mleka, jogurtów oraz serów. Przewodnicy dokładnie wyjaśniali, jakie etapy przechodzi mleko, zanim trafi do sklepów.
  • Laboratorium: W laboratorium uczniowie dowiedzieli się, jak ważne jest kontrolowanie jakości produktów mlecznych
    i jakie badania są wykonywane, aby zapewnić ich bezpieczeństwo dla konsumentów.
  • Pakowanie produktów: Uczniowie zobaczyli, jak gotowe produkty są pakowane i przygotowywane do wysyłki.

Po zwiedzaniu zakładu, uczniowie zostali poczęstowani pysznymi nowotomyskimi jogurtami. A na koniec zostali obdarowani upominkami, w skład których wchodziły produkty mleczne, których produkcję mogli zobaczyć w czasie wycieczki.

Wycieczka do nowotomyskiej mleczarni była niezwykle pouczająca i interesująca. Uczniowie wrócili do szkoły pełni nowych informacji i doświadczeń, które z pewnością wzbogaciły ich wiedzę o przemysł mleczarski. Dzięki tej wycieczce, młodzi ludzie mogli zrozumieć, jak ważne jest spożywanie produktów mlecznych dla zdrowia oraz jak skomplikowany jest proces ich produkcji.

                                                                  Anna Mieleszczuk – Albrecht, Magdalena Wartel, Joanna Witczak

Udostępnij artykuł:
×