Warsztaty edukacyjno – kulinarne „od ziarenka do pizzerki”
Uczniowie z klas pierwszych i drugich uczęszczający do świetlicy szkolnej w dniu 22 maja 2019r. brali udział w warsztatach edukacyjno-kulinarnych zatytułowanych „Od ziarenka do pizzerki”. Zajęcia poprowadziła pani Beata Bukowiecka dietetyk i edukator żywienia oraz autorka książki pt. Dylematy mamy i taty w kuchni. Nasz gość przyjechał specjalnie na nasze zaproszenie, aby przybliżyć uczniom zdrową kuchnię. Młodzi kucharze mieli okazję mielić ziarna zbóż na mąkę, w maselnicach wyrabiać masło, a następnie komponować warzywne pizzerki.
W drugiej części zajęć uczniowie oddali się zabawom z zakresu zdrowego odżywiania mających na celu kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Na zakończenie każdy uczestnik mógł skosztować zrobionej przez siebie pizzy, a do domu otrzymał przepis. Podekscytowani uczniowie z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach, a ich własne wypieki bardzo im smakowały.
Magdalena Plura