Warsztaty edukacyjno-kulinarne
W poniedziałek 2 marca klasa 1c oraz klasa 2c uczestniczyły w warsztatach edukacyjno-kulinarnych prowadzonych przez dietetyk i edukator żywienia p. Beatę Bukowiecką, autorkę programu „Pociąg do zdrowia”. Zajęcia miały za zadanie kształtować zdrowe nawyki żywieniowe w lekkostrawnej formie. Nasze klasy przygotowały „pierożki na słodko i słono”.
Sami zrobiliśmy ciasto oraz farsze do pierogów, następnie było wyrabianie, wałkowanie i klejenie. Ugotowane pierożki zrobione własnoręcznie smakowały niesamowicie. Podczas zajęć mieliśmy okazję mielić ziarna na mąkę i zrobić własne masło, a także kolorową ciastolinę.
Nasze wyroby były nie tylko smaczne ale również zdrowe. W domu nauczymy naszych bliskich, jak zrobić takie przysmaki.
Małgorzata Gałązka-Hermanowska, Magdalena Plura