Światowy Dzień Jabłka w świetlicy

28 października obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Z tej okazji Świetliki z klasy IIc miały okazję poznać tajniki, jakie kryje w sobie ten wspaniały owoc. Jabłoń to zdecydowanie najpopularniejsze drzewo owocowe w Polsce. I dobrze, bo jabłka są bardzo zdrowe i pełne witamin. Ich odmian jest tak dużo, że każdy może znaleźć swój ulubiony typ. Chociaż znamy je od dziecka, to zawsze stajemy przed decyzją: które wybrać, w jakiej postaci zjeść, czy jeść ze skórką…

Świetliki miały zaprezentowane różne postacie jabłek przetworzonych, które możemy nabyć w sklepach. Zaczęły się rozmowy o produktach z dodatkiem jabłek, które kupują ich mamy,  które lubią najbardziej i które najbardziej im smakują. Opowiadały o szarlotkach, jabłecznikach, sokach i jabłkach pieczonych, które są serwowane w ich domach.

Po zaprezentowaniu filmu edukacyjnego o pracy w sadzie, opiece nad jabłoniami i zbiorze owoców, Świetliki dowiedziały się, że w 2019 roku polskie jabłka eksportowane były do 47 krajów na świecie. Informacja wywołała pełne zdumienie i zachwyt. Kolejną niespodzianką była dla nich informacja, że w ciągu ostatnich lat nasze rodzime Jabłka Grójeckie zostały wyróżnione poprzez uzyskanie prestiżowego Chronionego Oznaczenia Geograficznego, co stawia je w czołówce europejskich produktów rolnych, na równi z francuskimi i włoskimi serami i winami. Dzieci nie zdawały sobie sprawy, że jabłko potrafi być tak pyszną, zdrową i wielką potęgą rolniczą.

Zaskoczeniem było też uważne czytanie i sprawdzanie na etykietach ilości jabłka zawartej w dostępnych produktach. Okazało się, że bardzo łatwo pomylić dodatek prawdziwych jabłek z aromatem o smaku jabłkowym. Wniosek, który nasunął się dzieciom brzmiał, że będą z rodzicami zawsze sprawdzać czy to co kupują, jest zdrowe dla ich brzuszków.

Jabłka najlepiej jeść całe, surowe i ze skórką! Gryzienie i żucie jabłek stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo. Wspierają funkcjonowanie naszego wzroku, pamięci i pomagają kształtować figurę. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości, więc nadają się na przekąskę do szkolnej śniadaniówki 🙂

 Jabłko możemy śmiało nazwać super owocem 🙂

Agnieszka Roj

Udostępnij artykuł:
×
Skip to content