O smaku, ziołach … i uważnym jedzeniu

W ramach realizacji programu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu w marcu klasy 2b, 2c i 2d zrealizowały scenariusze zajęć dotyczące zdrowego i rozsądnego odżywania się. Podczas zajęć dzieci rozmawiały o ziołach, przyprawach, poznały „Produkty polskie”, „eko”, „bio” i regionalne np. firmy Top-Tomyśl. Uczniowie omówili piramidę zdrowego żywienia, ustalili zasady zdrowego stylu życia.

Smakowali owoce i warzywa, zrobili zdrowe i smaczne koktajle. Nie zabrakło degustacji ziół, rozmów i zadań dotyczących pięciu zmysłów. W czasie zajęć uczniowie obejrzeli filmik edukacyjny, wysłuchali marchwianowych ciekawostek, uczyli się odczytywać etykiety i skład na produktach spożywczych. Ponadto dzieci miały okazję zapoznać się z książkami kucharskimi, wspólnie ułożyli zdrowe menu na jeden dzień. Cały tydzień został podsumowany za pomocą prac plastycznych pt. „Zdrowie na talerzu”. 

Uczniowie z dużym zaangażowaniem realizowali tematy dotyczące zdrowego odżywiania się.

Wychowawcy klas drugich

Udostępnij artykuł:
×
Skip to content