Międzynarodowy Dzień Pizzy
Chrupiące ciasto, ciągnący się ser, świeże zioła i ten zapach! 9 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji uczniowie klasy 1d wybrali się na warsztaty, podczas których poznali historię oraz tajniki przygotowywania tego specjału.
Mówi się, że pierwsza współczesna pizza powstała w 1889, kiedy Neapol odwiedziła Małgorzata Sabaudzka – królowa Włoch. Niejaki Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były:
- pomidory (czerwień)
- ser mozzarella (biel)
- bazylia (zieleń)
Składniki te prezentowały narodowe barwy Włoch. Esposito nazwał ją Margherita na cześć królowej. Do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.
A która pizza królowała wśród naszych pierwszoklasistów? Być może odpowiedź znajduje się w fotorelacji, jednak najważniejsze jest to, że każdy przygotował idealną wersję dla siebie i zajadał ją później z wielkim apetytem.
Malwina Paszke, Anna Wierkiewicz