Dzień Zdrowego Śniadania – świętujmy go codziennie!

8 listopada w Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania wszystkie klasy edukacji wczesnoszkolnej w naszej szkole po raz kolejny uczestniczyły w Trójkowym Zdrowym Śniadaniu. Był to dzień szczególny dla uczniów, ponieważ mogli sami przygotować sobie ten bardzo ważny posiłek. 

Dzięki temu dzieci oprócz świetnej zabawy, uczyły się samodzielności, ale przede wszystkim dowiedziały się jaki wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie w ciągu dnia ma odpowiednio zbilansowane śniadanie. Zanim uczniowie przystąpili do szykowania potraw, przypomnieli sobie jak zbudowana jest piramida zdrowego żywienia, jakich wartości odżywczych dostarczają nam poszczególne jej poziomy oraz jakie czynności higieniczne należy wykonać przed gotowaniem i jedzeniem.
Kolejnym i najbardziej wyczekiwanym krokiem było tworzenie pięknych, kolorowych a przede wszystkim zdrowych kanapek, sałatek, szaszłyków owocowych i warzywnych, koktajli oraz wielu innych przysmaków. Samodzielnie przygotowane śniadanie uczniowie zajadali ze smakiem, by mieć energię na resztę dnia. Nauka przez samodzielne działanie z pewnością zostanie w ich pamięci.

nauczycielki edukacji wczesnoszkolnej

Udostępnij artykuł:
×
Skip to content