W świetlicowej kuchni
Podobnie jak w ubiegłym roku szkolnym, podczas zajęć świetlicowych uczniowie klas 3b, 3c i 3d realizują kulinarny projekt edukacyjny pt. „Potyczki kulinarne – wiem co jem”, którego celem jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz przekazywanie dzieciom cennych umiejętności kulinarnych przydatnych przez całe życie.
W lutym b.r. oprócz utrwalania teoretycznej wiedzy na temat zdrowego odżywiania, dzieci miały okazję dwukrotnie spróbować swoich sił w świetlicowej kuchni: 5 lutego przygotowaliśmy smaczne kanapki na ciepło – popularne i chętnie jedzone przez dzieci sandwicze, uczniowie zrobili z ciemnego, wieloziarnistego pieczywa z dodatkiem ulubionych składników, natomiast 19 lutego mali kucharze upiekli pyszne czekoladowe babeczki, których zapach rozchodził się po całej szkole. W najbliższych planach kolejne dzieła sztuki kulinarnej naszych uczniów, ale o tym w następnych artykułach 🙂
Dorota Parniewicz