Kulinarne przygody Świetlików
Świetliki z grupy pomarańczowej od początku roku szkolnego realizują cykl zajęć związanych z rozwijaniem umiejętności kulinarnej oraz zachęcaniem do sięgania po zdrowe przekąski. Podczas zajęć dzieci uczą się samodzielności w posługiwaniu różnymi przyborami kuchennymi, ćwiczą pracę w grupach, a poza tym świetnie się bawią! Dotychczas pierwszaki wykonały owocowe szaszłyki oraz kanapki pełne warzyw jako przykład zdrowego śniadania. Warzywa pojawiły się również w innej odsłonie – stanowiły główny składnik sałatki jarzynowej, którą dzieci przyrządziły i zjadły ze smakiem na podwieczorek podczas zajęć świetlicowych.
Po warsztatach z panią dietetyk postanowiliśmy wprowadzić w życie cenne wskazówki i wykonaliśmy zdrową przekąskę, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjne słodycze w naszym menu. Wykonanie „kulek mocy” sprawiło dzieciom radość i satysfakcję. Suszone owoce, orzechy, miód, gorzka czekolada, powidła śliwkowe i wiórki kokosowe – połączenie tych składników bardzo przypadło nam do gustu.
Była też próba wypiekania jesiennych ciasteczek z bakaliami. Na aromatyczne, ciepłe ciastka skusili się też rodzice Świetlików, przyznając nam piątkę z plusem!
To nie wszystko! Świetliki nauczyły się też przyrządzać pyszny, zdrowy deser na bazie jogurtu, bakalii i owoców.
Zajęcia kulinarne to za każdym razem nowa przygoda i mnóstwo wrażeń, dlatego wpisały się już na stałe w plan naszych świetlicowych działań
Kinga Laskowska-Szofer