Świetlica

Uczniowie klas pierwszych b, c i d w ramach cyklu zajęć promujących zdrowie i rozsądne odżywianie się podczas zajęć świetlicowych w dniu 17 maja br. wykonywali zdrowe i pożywne  sałatki owocowe, które oprócz tytułowych owoców zawierały również naturalny jogurt, miód oraz różnego rodzaju orzechy, a także nasiona słonecznika.

Wykonywanie sałatek było jednym z elementów zajęć, których głównym celem było kształtowanie nawyków zdrowego żywienia, wdrażanie do sporządzania 5 zdrowych posiłków dziennie oraz rozumienie znaczenia witam dla zdrowia w oparciu o wiersz S. Kraszewskiego – „Witaminowe abecadło”.

 Omówiłam z dziećmi również zasady higieny podczas przygotowywania i spożywania posiłków, aby nasze sałatki były jeszcze zdrowsze i pyszniejsze. Degustacja przygotowanych dań była kluczowym momentem podczas zajęć, a sam proces ich przygotowywania sprawił uczniom mnóstwo radości.  Już dzisiaj zastanawiamy się wraz z uczniami nad kolejnym projektem „zdrowia na talerzu”…                                                                                                                    

Magdalena Plura

A4 Infociacho