Aktualności

8 listopada obchodzony jest w Europie jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Uczniowie klas pierwszych naszej szkoły uczcili go jako Dzień ŚNIADANIE DAJE MOC. W tym dniu wszyscy pierwszoklasiści wspólnie przygotowywali w swoich salach zdrowe drugie śniadanie. Były pyszne kanapki przygotowane z razowego, pełnoziarnistego, pszennego pieczywa, z ulubionymi dodatkami i obowiązkowo z warzywami.

Były również zaaranżowane przez uczniów klasy 1a stoły jako kolorowe wyspy: wyspa kanapkowa, wyspa warzywna i jajeczna oraz wyspa owocowa. Dzieci „odwiedzały” każdą z wysp i komponowały swoje ulubione śniadanie.

W tym dniu wychowawczynie przekazały także najmłodszym ważne informacje-w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania, mówiły o roli prawidłowego żywienia i roli śniadania w diecie dziecka, a także o higienie przygotowywania i spożywania posiłków. Pierwszoklasiści dowiedzieli się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia; że dzięki niemu mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas zajęć i mają siłę do zabawy.

Dzień ŚNIADANIE DAJE MOC był nie tylko okazją do tego, by wspólnie przygotować i zjeść najważniejszy posiłek dnia. Była to świetna zabawa, w której najmłodsi uczniowie naszej szkoły uczyli się, jak ważne jest codzienne, drugie śniadanie. Dzieci miały frajdę nie tylko z dzielenia się z innymi, ale także spróbowania nowych smaków, dowiedzenia się, co lubią na śniadanie inne dzieci i dlaczego właściwie śniadanie jest takie ważne.

Magdalena Wartel

A4 Infociacho