Poznańskie Muzeum Pyry to miejsce, które powinien odwiedzić każdy mieszkaniec Wielkopolski, ponieważ na ziemiach polskich ziemniaki, na skalę przemysłową, przyjęły się najszybciej w Wielkopolsce. Dlatego Poznań, określany jest jako Pyrlandia nie może się obejść bez Muzeum Pyry.

Uczniowie klas 3a, 3b, 3c i 3e zwiedzając muzeum dowiedzieli się skąd przybyły do nas pyrki, co miał z nimi wspólnego Jan III Sobieski, jak wygląda uprawa tego warzywa, ile jest gatunków ziemniaków, co to jest krochmal, jakie dania można przyrządzić z ziemniaków.

Poznaliśmy niezwykłe historie, które kryją się w niepozornym ziemniaku. Każda historia okraszona była oczywiście gwarą poznańską. W antrejce na ryczce stoją pyry w tytce. Na szczęście nikt nie musiał taśtać kisty. A przyrządzając swoją pyrkę nie używaliśmy knypa i nikt się uhajtnął. Na koniec wizyty otrzymaliśmy oczywiście w tyce pieczoną pyrkę.

Anna Mieleszczuk-Albrecht, Danuta Reiman, Magdalena Wartel, Joanna Witczak